Välkommen till Forum för poesi och prosa i Göteborg

Tema Dödssynder med Tua Forsström, Lena Andersson, Anne Swärd, Håkan Sandell, Maria Zennström, Peter Laugesen och Martin Engberg

Plats: Konsertsalen, Musikens hus

Tid: 19.00 (insläpp förköp kl. 18, övriga 18.30)
Inträde: 80 kr, 50 kr för studenter och medlemmar i FCV och Klubb Kamel
Förköp: Pusterviks biljetter 031-130680, Ticnet 077-1707070
www.ticnet.se samt sedvanliga förköpsställen
Förtäring: mat och dryck, bakverk, smörgåsar – fullständiga rättigheter
Arrangör: Författarcentrum Väst med stöd av Västra Götaland, Nordisk kulturfond, Kulturrådet, Bok & Bibliotek och Göteborg.

Om författarna:

Tua Forsström är den mest prisbelönta finländska poeten i sin generation, och är lika känd och uppskattad i Sverige som i sitt hemland. Hon föddes 1947 i Borgå och är idag bosatt i Tenala. Hon debuterade 1972 med En dikt om kärlek och annat. Hon har publicerat ytterligare 10 diktsamlingar och tilldelats en räcka priser för dem, bland andra Nordiska rådets pris, Edith Södergran-priset, Bellmanpriset och De nios stora litteraturpris. Hennes poesi pendlar från det vardagliga till existentiella frågor om liv, död, ensamhet och sorg som vidgar tillvaron och vänder sig i riktning mot en möjligt tröst.

Lena Andersson är född 1970 och debuterade 1999 med den uppmärksammade romanen Var det bra så? Den har kallats en av de första svenska böckerna att ta itu med det nya mångkulturella Sverige. Bland hennes övriga verk märks Duck City, en allegorisk roman om makt- och matmissbruk och hennes senaste roman, Slutspelat som synar fanatismens uttryck. Hennes böcker grundar sig ofta på samtidsproblematiska fenomen. 2005 mottog hon Hedeniuspriset. Hon är även aktiv som frilansjournalist och syns ofta i Fokus och Svenska Dagbladet. 2007 utsågs hon till Årets krönikör av organisationen Sveriges tidskrifter.

Anne Swärd (f.1969) debuterade 2003 med romanen Polarsommar som blev nominerad till Augustpriset. 2006 tilldelades hon Mare Kandre-stipendiet för sin andra bok Kvicksand. 2010 kom romanen Till sista andetaget och den har redan kallats för årets svenska roman. Hur vet man vad det är att älska, är den fråga som boken ställer. Det är en berättelse om en ung kvinnas konfrontation med kärleken, kärleken som hennes mor sa åt henne att akta sig för. Swärd bor i Skåne och skriver ofta för Sydsvenskan. Hon har nyligen avslutat sin fjärde roman som hon skrev på plats i Brooklyn, New York.

Håkan Sandell föddes 1962 i Malmö men är numer bosatt i Oslo. Han var en av medlemmarna i den vittomtalade poesigruppen Malmöligan. Han har sedan debuten 1981 givit ut ett flertal diktsamlingar, senast Gyllene dagar 2009. Tolkningsvolymer med hans poesi har utkommit på tyska och ungerska, och ett amerikanskt urval är under förberedelse. Sandell har kallats traditionalist och är aktiv i den retrogardiska kretsen kring tidskriften Aorta. Hans dikter hävdar både skicklighet och hantverk och bryter i mycket av mot dagens språkmaterialistiska poesilandskap, vilket gör honom till en på många sätt radikal poet.

Maria Zennström vann Borås debutantpris 2002 för Katarinas sovjetiska upplevelser som även blev mycket uppmärksammad i dagstidningarna. Hon har en svensk och rysk förälder och flyttade på 80-talet till Ryssland, där hon stannade i 9 år. Hon är numer bosatt i Stockholm och är verksam som författare, kritiker och skrivarkurslärare. Nio år efter debuten återkom hon under vintern med boken Hur ser ett liv ut om man inte har tillräckligt med kärlek? I en dagboksnära form berättar Zennström om en kvinnas begär och ensamma nätter som rör sig tätt inpå läsaren.

Peter Laugesen är dansk poet och översättare. Han föddes 1942 i Köpenhamn och är sedan 1997 medlem av Danska akademien. Laugesen har sina rötter i beatgenerationen och har inspirerats av författare som William Burroughs och Jack Kerouac. Han har sedan debuten 1967 varit väldigt produktiv och för sin senaste diktsamling, Fotorama, nominerades Laugesen till Nordiska rådets pris 2010. Boken utger sig för att vara en nostalgiskt futuristisk samling dikter med inspiration från bland annat dadaismen och är även en hyllning till döda amerikanska poetkollegor.

Martin Engberg, född 1974, är författare och redaktör för tidskriften Ord&Bild. Efter studier på Litterär Gestaltning vid Göteborgs Universtitet var han en av grundarna av litteraturtidskriften jmm. Han debuterade med novellsamlingen Tecknen runt huset 2006 i vilken spöken, tecken, suggestioner och övervakningssystem blandas med vardagliga miljöer. Även i romanen Stjärnpalatset som gavs ut under 2010 blandas det igenkännliga med världar som ligger bortom våra begrepp, i en framtidshistoria där årstiderna nästan försvunnit.

Kontaktpersoner:

Carl Forsberg
Pål Börjesson
Forum för poesi och prosa
Prinsgatan 12
413 05 Göteborg
poesiochprosa@gmail.com
Telefon: 0762-366963

Tid och plats

1 december

19:00

Biljetter och info

Kontaktperson