Varandra

Tema Varandra med Aris Fioretos, Helle Helle, Johan Jönson och Jila Mossaed

Tid och plats

6 april

Konsertsalen, Musikens hus, Göteborg

19:00, insläpp från 18:00

Biljetter och info

Förköp

www.ticnet.se

Arrangör

Författarcentrum Väst

Kontaktperson

Pål Börjesson
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031–751 25 50

Aris Fioretos

Aris Fioretos är författare med grekisk och österrikiskt påbrå. Han debuterade med prosasamlingen Delandets bok 1991 och har sedan dess gett ut flera romaner och essäer. Fioretos har erhållit flera priser och utmärkelser, däribland De Nios Stora pris, Kellgrenpriset från Svenska Akademien samt Sveriges Radios Romanpris. 2015 nominerades till Augustpriset för sin senaste roman, Mary, som skildrar ett studentuppror i en militärdiktatur 1973. Den gravida huvudpersonen tillfångatas av säkerhetstjänsten och skickas jämte fem andra kvinnor och en liten pojke till en beryktad fängelseö. Boken hyllades för sitt vibrerande språk och för sin skildring av hur förtryck sätter outplånliga spår i människors liv.

Helle Helle

Helle Helle är en flerfaldigt prisbelönad dansk författare vars böcker har översatts till 14 språk. Efter examen från Författarskolan i Köpenhamn utkom hon 1993 med debutromanen Eksempel på liv. Helle Helles författarskap var till en början experimentellt och utforskande till karaktären. Med tiden har hennes stil utvecklats till att vara mera stramt nedtonad, men under vardagens välfångade trivialiteter lurar stora djup och dramatik. Hennes stora publik genombrott kom 2005 med romanen Rødby-Puttgarden, som bl.a. belönades med Kritikerprisen. I vår är hon aktuell på svenska med Om du vill, en roman som skildrar ett avgörande möte mellan två främlingar i en skog. Om du vill nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2015.

Johan Jönson

Johan Jönson slog igenom stort med den omfångsrika poesiboken Efter arbetsschema år 2008, vilken gav honom både Aftonbladets litteraturpris och en nominering till Nordiska rådets litteraturpris. Därefter utkom han med  Livdikt (2010), som nominerades till Augustpriset och följdes av tre volymer av riktningar: med.bort.in. (2012), mot.vidare.mot.(2014) och dit.dit.hään. (2015). Dubbelverket Marginalia/Xterminalia gavs ut 2019 och belönades med Sveriges Radios lyrikpris samt blev nominerat till Nordiska rådets litteraturpris. Våren 2023 är han aktuell med Nollamorfa:, ett verk i A3-format som utgår från en parkinsondement patients dödskamp.

Foto: Johan Jönson

Jila Mossaed

Jila Mossaed är poet bosatt i Göteborg. Hon föddes 1948 i Teheran i Iran och kom till Sverige 1986. Efter elva år i Sverige utkom hennes första diktsamling på svenska, den kritikerrosade Månen och den eviga kon (1997). Sedan dess har hon gett ut ytterligare fem diktsamlingar på svenska och tilldelades 2014 Årets västsvenska författare. 2015 kom hennes senaste diktsamling, Jag föder rådjuret, som möttes med lovord. Samma år blev hon också Aftonbladets litteraturpristagare. Om senaste diktsamlingen står i motiveringen att ”Jag föder rådjuret är en månljusbelyst samling, som får sin författare att med allt större självklarhet framstå som en av de mest egensinniga och omistliga svenskspråkiga poeterna i dag.”