Majgull Axelsson besöker Agnesberg

Samma dag som Majgull Axelsson gästar oss på Musikens hus i Göteborg besöker hon även Agnesberg, Sveriges och Nordens enda romska folkhögskola, i Angered.

Besöket är både del i vårt 10-årsjubileum, kopplat till skrivtävlingen Jag skriver i dina ordoch Författarcentrum Västs projekt Romska Berättelser, som på olika vis lyfter fram det romska berättandet och litteraturen. Axelsson kommer att läsa upp ur och berätta om sin bok Jag heter inte Miriam och skolan kommer under dagen knyta an till besöket i de olika ämnena.

– Allt från skrivande till historia berörs ju, säger Richard Jändel, svensklärare på Agnesberg.

Fler besök i regionen

Fler skolor gästas under nästa vecka av författare inom ramen för skrivtävlingen. Samma dag som Majgull Axelsson är på Agnesberg kommer isländske författaren Eiríkur Örn Norðdahl träffa gymnasieklasser på Älvstrandens bibliotek i Göteborg. I Skövde kommer UKON och Therese Bohman samtala om skrivande och litteratur för Kavelbro- och Västerhöjdgymnasiets treor och så kommer UKON även framträda på Strömkullegymnasiet i Bengtsfors, i samband med sitt besök i Åmål 4 december.

Sedan tidigare har drygt en handfull författarbesök ägt rum enligt samma modell på olika gymnasier runt om i regionen. Förhoppningen är att besöken ska hjälpa och inspirera eleverna till läsande och skrivande, och så verkar också ha blivit fallet. I samband med sin turné hos oss i november träffade Lasse Berg elever på Bäckängsgymnasiet i Borås och på Älvstrandens bibliotek i Göteborg. Efter besöket i Göteborg skrev bibliotekarien på Älvstranden till oss att “flera elever dröjde sig kvar och ville ställa fler frågor till Lasse och böckerna var efterfrågade i biblioteket efteråt.”

Samma dag i Göteborg träffade också Pooneh Rohi en klass på Donnergymnasiet och efteråt var eleverna ”helnöjda”. Rohi själv, tyckte att det hade varit väldigt kul och givande, en höjdpunkt på hennes turné hos oss. Eleverna jobbar nu för fullt med sina bidrag till tävlingen.

Går du i gymnasiet själv eller känner någon som gör och kan vara intresserad av tävlingen, finns det mer information på den här sidan.