Och vinnaren är…

11 maj tillkännagavs vinnarna av andra upplagan av Jag skriver i dina ord, Forum för poesi och prosas regionala skrivtävling för gymnasieelever. Första priset gick till Ebba Widman för dikten Djuphav. Kim Ström och Jakob Ekelund vann andrapriset.

Vinnarna tillkännagavs och fick sina priser på Forum för poesi och prosas säsongsfinal på Musikens hus 11 maj. Ebba Widman från Bäckängsgymnasiet i Borås vann första pris för dikten Djuphav.

Juryns motivering löd “Med konsekvens, böljande rytm och stilistisk brådmognad, där form och innehåll är imponerande väl sammanlänkade, tas läsaren följsamt med ner i djupet, till själva kärnan, men får också hämta andan i ett skummande ytvatten. Ebba Widmans text formulerar det allmängiltigt personliga men via omvägen, eller kanske genvägen, om det ursprungliga, knyter samman nu och då, kärna och hölje, med en omsorgsfullt spunnen röd silkestråd.”

– Det känns ganska overkligt, jag hade inga större förhoppningar att vinna utan skickade in texten mest för att jag tyckte uppgiften var rolig. Självklart lade jag ner tid på den, men blev väldigt förvånad när jag fick reda på att jag vunnit. Förvånad, men framför allt glad och tacksam!

Prissumman på 5000 kr är skänkt av pennföretaget Ballograf. Det vinnande bidraget kommer att publiceras i den litterära tidskriften ponton.

Två deltagare vann andrapriset: Kim Ström från Mikael Elias teoretiska gymnasium i Göteborg och Jakob Ekelund från Schillerska gymnasiet i Göteborg. De tilldelas 1000 kr var. Förutom prissumman föräras vinnarna även varsitt diplom, pennset och bokpaket.

Juryn bestod av författarna Mikael Thörnqvist, Ingela Jonasson och Jerker Sagfors.

 

Priserna delas i år ut av Ballograf AB, Albert Bonniers förlag och  den litterära tidskriften ponton.

Jag skriver i dina ord arrangerades med stöd av Kulturrådet och Västra Götalandsregionen. Forum för poesi och prosa drivs av Författarcentrum Väst.

___

 

Djuphav
Ebba Widman
Bäckängsgymnasiet, Borås

Juryns motivering: “Med konsekvens, böljande rytm och stilistisk brådmognad, där form och innehåll är imponerande väl sammanlänkade, tas läsaren följsamt med ner i djupet, till själva kärnan, men får också hämta andan i ett skummande ytvatten. Ebba Widmans text formulerar det allmängiltigt personliga men via omvägen, eller kanske genvägen, om det ursprungliga, knyter samman nu och då, kärna och hölje, med en omsorgsfullt spunnen röd silkestråd.”

Underligheten med att vara
Kim Ström
Mikael Elias teoretiska gymnasium, Göteborg

Juryns motivering: ”Kim Ströms händer har ett stabilt grepp kring språk, form och innehåll, med bildspråklig precision ger han oss poesi om livet och vår tid. Han låter varandet överrumpla sig själv – men också oss läsare, och vi får spegla oss i starka, uttrycksfulla och överraskande bilder.”

En kappa som täcke
Jakob Ekelund
Schillerska gymnasiet, Göteborg

Juryns motivering: ”I Jakob Ekelunds historia – full av känsla och medkänsla – hålls den skrämmande verkligheten hjälpligt på avstånd, innan dörren sparkas upp och täcket rycks undan. Våldets bilder och färger slår emot läsaren på en rytmisk prosa med poetiska kvaliteter, i en text där rim och ljudlikheter bidrar till helhetsupplevelsen.”