På skolturné med Jonas Hassen Khemiri

Språk, makt, anekdoter och femton ord för pengar – det var bara några av sakerna som figurerade under Jonas Hassen Khemiris skolturné, som arrangerades inom ramen för skrivtävlingen Jag skriver i dina ord.

1 och 2 december gjorde Jonas Hassen Khemiri fyra skolbesök i Trollhättan, Vänersborg och Göteborg i samband med sitt besök på vår scen. Turnén började på tisdagsmorgonen med ett besök för åskurs tre-eleverna på Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan. Inför 300 elever pratade han om språk och makt.

– Jag blev inspirerad att börja skriva eftersom han pratade om orden på ett sådant sätt att man insåg att ord verkligen består, sa Jessica Johansson till P4 Väst.

Efter lunch var det eleverna på Birger Sjöbergsgymnasiet i Vänersborgs tur. Eleverna hade skrivit frågor i förväg som Khemiri besvarade. Det handlade om allt ifrån politik, inspiration, idoler och språk.

Rebecka Johansson och Wilma Jansson pratade med TTela efteråt:

– Jonas pratade om saker som man kände igen sig i och som jag kunde relatera till, sa Rebecka Johansson, medan Wilma Jansson tyckte att ”man kände sig engagerad och det bästa var att han faktiskt frågade oss om vad vi tyckte.”

”… en upplevelse jag sent kommer glömma”

Under höstterminen har eleverna på Angeredsgymnasiet ägnat flera svensklektioner åt att läsa och diskutera Khemiris texter och på onsdagsmorgonen var det många på Angeredsgymnasiet som såg fram emot hans besök.

– Jag har aldrig träffat en författare, det är första gången, berättade Najma Hassan för SVT:s reporter. Jag tänker också att jag ska skriva en bok en dag, så därför känns det spännande.

Frågorna under föreläsningen var många, både personliga, ”när var du kär första gången”, ”är du gift” och mer kritiska, som varför hans karaktärer använder kränkande ord i böckerna.

Efter besöket flockades eleverna runt den nyligen Augustprisade författaren, för att ställa frågor, få sin bok signerad och ta en bild tillsammans med dagens gäst. En groupie hanns också med.

Till Göteborgs-Posten meddelade Hasan Hrustanvic och Ghaffar Yousafzai att de gärna är med i skrivtävlingen ”även om de inte ser sig som författare”.

– Jag tycker det var skitgrymt att han var här. Att träffa en riktig författare är en upplevelse jag sent kommer att glömma, sa Hasan.

På eftermiddagen hade turen kommit till Älvstrandens bibliotek, dit klasser från flera skolor på Lindholmen bjudits in. Efter föreläsningen gick en elev på industriprogrammet på Lindholmens tekniska gymnasium hem och skrev en text om besöket:

”Jag har precis varit och lyssnat på Jonas Hassen Khemiris föreläsning, en föreläsning som gjorde mig häpen. Jag gick dit med låga förväntningar om en överdrivet kunnig författare som skulle berätta för oss om sina böcker. Gjorde han detta? Nej.”

”Tack, Jonas Hassen Khemiri”, som han avslutar texten. Läs den här.

Deadline 31 mars

Skrivtävlingen Jag skriver i dina ord är öppen för alla gymnasieelever i Västra Götalandsregionen och går ut på att komponera en egen valfri typ av text utifrån en redan existerande dikt eller låttext. Deadline är 31 mars. Efter det utser en jury bestående av författare tre vinnare som tilldelas fina priser. Läser mer om tävlingsregler och priser här.

 

Jag skriver i dina ord arrangeras av Forum för poesi och prosa med stöd av Kulturrådet och Västra götalandsregionen. Forum för poesi och prosa drivs av Författarcentrum Väst.